Skrb za dobro počutje in zdravje otrok je ena izmed pomembnih nalog vseh zaposlenih v našem vrtcu. Skupaj s starši skrbimo za ohranjanje zdravja in za preprečevanje širjenja bolezni otrok.

Že ob vpisu otroka v vtrec, starše seznanimo z nujnim zdravniškim pregledom otroka pri specialistu pediatru. Ob prvem prihodu starši oddajo vzgojiteljici zdravstveno potrdilo otroka, na katerem je razvidno, da je otrok opravil vsa cepljena in je zdravstveno sposoben za sprejem v vrtec.

Na prvem srečanju starši seznanijo strokovni delavki v oddelku s podatki in posebnostmi zdravstvenega stanja otroka: o morebitnih težavah ob porodu, alergijah otroka, kroničnih obolenji otrok ali posebnih dietah …
Gibanje na zraku je pomemben dejavnik za ohranjanje zdravja otrok, zato je gibanje, sprehod ali igra izvedljiva vsak dan ob vsakem vremenu. Za otroke in starše imamo organizirane športne dejavnosti tudi v popoldanskem času.
Vsakodnevno poskrbimo za redno prezračevanje in vzdrževanje higiene vrtca, saj je le ta zelo pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravja otrok. Da ohranjamo visok standard čiščenja, pripravljamo za čistilke srečanja, na katerih se informirajo z organizacijo in potekom čiščenja, s pravilno uporabo čistil in naprav. Vse umivalnice imamo opremljene s tekočim milom in s podajalniki papirnatih brisač, kar zagotavlja večjo higieno in s tem preprečevanje nekaterih bolezni.
Neprimerno obutim staršem in drugim obiskovalcem, se prepreči vstop v igralnico.
Otrokom privzgajamo navade zdravega življenja. V tem obdobju se otroci začnejo zavedati svojega telesa, rasti, razlik med dečki in deklicami ter bolezni in zdravja. Ker so pridobljene navade v otroštvu popotnica za življenje, je naša skrb da pri otrocih spodbujamo zdravo prehrano, gibanje in pravilno osebno higieno, ki so pogoj za zdravo telo.

Velik poudarek dajemo zobozdravstveni preventivi. V naš vrtec prihajajo delavke iz zobne preventive, ki se z otroki pogovorijo o pomenu redne in temeljite higiene zob in jih seznanijo s pravilno tehniko čiščenja zob. Otroci drugega starostnega obdobja imajo v vrtcu zobno ščetko in si dvakrat dnevno pod nadzorom strokovnih delavk, umivajo zobe.

Vse prevečkrat se v skupinah pojavljajo nesoglasja med starši prav zaradi vprašanja »kdaj otrok ne sodi v vrtec«?
Starši se ob tem morate zavedati, da prevzemate veliko odgovornost, če v vrtec pripeljete otroka prezgodaj, ko še ni zdrav, oziroma, da ga v primeru vidnih začetnih bolezenskih znakih niste peljali k zdravniku, ki bi izključil bolezen  nevarno za druge otroke.
Starši ste tako prvi, ki lahko prepoznate bolezen pri otroku že doma.

Kadar ima otrok kateregakoli izmed spodaj navedenih znakov, lahko osebje vrtca zavrne sprejem otroka:

  • Ima povišano telesno temperaturo, neobičajno utrujenost, težko dihanje.
  • Je v zadnjih 24 urah več kot 2 krat bruhal.
  • Ima drisko – vodeno blato več kot 2 krat dnevno, primes sluzi ali krvi.
  • Ima v ustih razjede in se slini.
  • Ima izpuščaje z ali brez vročine.
  • Ima gnojen izcedek iz oči.
  • Ga boli žrelo in ima otekle bezgavke.
  • Močno kašlja.
  • Ima uši, oziroma dokler niso le te odstranjene z ustreznim šamponom.
  • Ob prebolevanju katerekoli okužbe potrebuje otrok počitek doma. S tem omogočimo hitrejše in boljše zdravljenje in preprečimo širjenje bolezni na druge otroke. Zato ste starši dolžni, da v vrtec pripeljete zdravega otroka in to zaradi njegove varnosti, varnosti ostalih otrok in kolektiva. Lahko pa pripomorete, da bodo otroci v vrtcu manj bolni s tem, da jih čimprej naučite dobrih higijenskih navad, zlasti umivanja rok.
V primeru obolelosti otroka naprošamo starše da javijo vzrok odsotnosti otroka, predvsem zaradi hitre reakcije v primeru infekcijskih bolezni. Če se infekcija pri otroku pojavi v času, ko je otrok v vrtcu, nemudoma pokličemo starše.
Otroci opazujejo odrasle, se od njih učijo in jih posnemajo, zato je pomembno da so odrasli vzor tudi dobrih zdravstveno – higienskih navad.
 
»LE ZDRAV OTROK JE LAHKO SREČEN OTROK!«
Naj nam bo zdrav otrok naša želja in skrb!
(Skupno 392 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost